Există soluţii pentru siguranţa elevilor.

Depinde însă foarte tare de voinţa autorităţilor locale pentru a le pune în practică.

Aşa cum am promis, ieri am organizat o dezbatere, cu toţi cei responsabili pentru siguranţa elevilor, atât în afara unităţilor de învăţământ, cât şi în incinta acestora. Au fost prezenţi majoritatea directorilor unităţilor de învăţământ din Ploieşti, precum şi reprezentanţi ai Poliţiei municipale Ploieşti, Jandarmeriei şi Poliţiei Comunitare, primarul municipiului Ploieşti (vă mulţumesc, domnule primar, că aţi răspuns invitaţiei şi iniţiativei noastre !!!), consilieri locali de la mai multe partide şi subprefectul judeţului Prahova, dl. Mircea Ioniţă.
Personal am evitat să dau orice fel de conotaţie politică acestei întâlniri, pentru că nu este normal să transformăm siguranţa elevilor din Ploieşti într-un subiect electoral.

1_.jpg

2_.jpg

3_.jpg

4_.jpg

În primul rând am vrut să îi ascultăm pe directorii unităţilor de învăţământ şi să stabilim, împreună cu ei, care este cea mai bună soluţie pentru siguranţa elevilor în zonele din imediata apropiere a unităţilor de învăţământ. Am aflat astfel că unii directori au rezolvat deja problema siguranţei elevilor în interiorul şcolilor, dar zonele din imediata apropiere prezintă în continuare riscuri, în primul rând pentru copii.

În continuare, vă prezint succint concluziile acestei dezbateri şi soluţiile pe care le-am găsit :

1. Poliţia Comunitară trebuie să preia integral responsabilitatea asupra siguranţei în imediata apropiere a unităţilor de învăţământ din Ploieşti (grădiniţe, şcoli şi licee), pentru că aceastea sunt zonele supuse riscului unei infracţionalităţi sporite, iar victimele sunt elevii. Această soluţie va da un plus de siguranţă atât pentru elevii care vin şi pleacă de la şcoală, cât şi pentru ploieştenii care locuiesc lângă unităţile şcolare.

2. Consiliul Local trebuie să îşi asume măsuri de întărire a Poliţiei Comunitare, atât prin angajarea de personal suplimentar şi instruirea acestuia, cât şi prin asigurarea de dotări suplimentare, cu suplimentarea bugetului. Siguranţa elevilor este o prioritate pentru Ploieşti, iar Poliţia Comunitară este instituţia prin care se poate asigura în mod eficient această politică de siguranţă.

3. Siguranţa în interiorul unităţilor de învăţământ nu poate fi tratată unitar. Aceasta este principala concluzie pe care o putem trage în urma intervenţiilor directorilor de la majoritatea unităţilor de învăţământ prezenţi la dezbatere. Avem exemple unde siguranţa elevilor la interior este asigurată, iar altele în care aceasta a rămas în continuare o problemă. S-au avansat mai multe soluţii care deja sunt în vigoare la unele unităţi de învăţământ : sistem de supraveghere video, mărirea schemei de personal pentru angajarea de paznici, angajarea unor firme de pază şi protecţie, chiar asigurarea bunurilor din unitatea de învăţământ respectivă.

4. Este normal ca pentru paza incintelor şcolare, specialiştii să decidă asupra celor mai bune soluţii, atât din punct de vedere profesional, cât şi financiar. Soluţiile existente trebuie inventariate şi analizate, pentru a vedea care dintre ele şi-a dovedit eficienţa, iar pentru decizia finală trebuie să fie consultaţi inclusiv directorii de şcoli.

Share:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr