UPG Ploieşti, categoria a treia

Universitatea “Petrol-Gaze”, cea pe care ne-am obişnuit să o considerăm un reper pentru prestigiul Ploieştiului, cel puţin în domeniul specializărilor în inginerie de petrol, a fost recent clasificată în categoria a treia, a “universităţilor centrate pe educaţie”, ultima într-o ierarhie stabilită prin Ordin al ministrului Educaţiei. Prima categorie este reprezentată de universităţile de cercetare avansată şi educaţie, iar a doua – universităţile de educaţie şi cercetare ştiinţifică.

Este evident faptul că impactul acestei decizii deloc favorabile pentru mediul universitar din Ploieşti se va face simţit în timp asupra studenţilor şi profesorilor, mai ales că nivelul al treilea de clasificare pentru UPG Ploieşti nu a fost deloc estimat. Există o serie de proceduri tehnice care au dus la acest rezultat, o evidentă lipsă de transparenţă din partea Ministerului Educaţiei, însă ce m-a uimit cu adevărat a fost lipsa de reacţii şi dezbateri în jurul subiectului.

Cel puţin deocamdată încerc să nu interpretez această decizie, deşi în ţară au existat semnale că în urma unor intervenţii politice a crescut standardul de clasificare a unor universităţi. Nici nu aş fi de acord ca UPG Ploieşti să treacă la un nivel superior, numai pentru că aşa vor politicienii. Vreau să spun însă că problema clasificării nu este doar a acestei unităţi de învăţământ, ea aparţine Ploieştiului şi trebuie tratată ca atare. Din acest punct de vedere, în lipsa unor criterii clare şi a unor argumente privind clasificarea (aşa cum puteţi citi în textul interpelării) , trebuie să ştim dacă UPG Ploieşti merita cu adevărat să intre în a treia categorie sau nu.

Personal, în calitate de senator de Ploieşti, care am în colegiu Universitatea “Petrol-Gaze”, am adresat în acest sens o interpelare ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu, cu sprijinul doamnei senator Ecaterina Andronescu, căreia îi mulţumesc cu această ocazie. Chiar dacă mă aştept la răspunsuri mai mult tehnice, sper să fie de folos conducerii universităţii şi să reprezinte un început pentru o dezbatere locală necesară.

Citiţi mai jos textul interpelării.

(click pentru a vizualiza documentul integral – 2 pag)

Interpelare – pdf

Share:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr