De ce Puterea vrea CNP-ul la recensământ ….

Haosul generat de interesul pentru aflarea CNP-ului la recensământ, precum şi presiunile deosebite pe care Puterea le face pentru a determina cetăţenii să îşi declare codul numeric personal, toate acestea au legătură, în mod paradoxal, cu preocuparea de a cunoaşte identitatea românilor ce locuiesc periodic sau definitiv în străinătate şi, implicit, ar putea vota acolo.

Aşa cum mulţi specialişti au recunoscut, în prezent există baze de date cu CNP-urile celor care trăiesc în România. Este unul dintre motivele pentru care, teoretic, nu ar mai avea sens să fie cerute şi la recensământ. Ce nu se ştie însă este care dintre CNP-uri pot fi asociate cu numele celor plecaţi în străinătate. Ori tocmai acesta este scopul pentru care recenzorii sunt puşi acum să facă eforturi, astfel încât să completeze şi aceste date : trebuie să fie cunoscut numele cetăţenilor care stau mai mult prin străinătate decât în România şi anul viitor ar putea vota acolo. După finalizarea recensământului şi centralizarea informaţiilor, pasul următor va fi, probabil, extragerea doar a celor care lucrează în străinătate şi crearea unei baze de date în paralel, extrem de utilă pentru milionul de voturi pe care PD-L contează că va veni din afara ţării.

Interesul politic pentru datele obţinute prin recensământ nu se opreşte însă aici. Mai multe sesizări primite de la cetăţeni, atât în Ploieşti cât şi în alte zone din ţară, indică faptul că unii dintre recenzori sunt de fapt activişti de partid ai PDL, care suprapun acestei activităţi, ce ar fi trebuit să fie apolitică, sarcini de partid. Cetăţenii care se văd puşi în faţa unor situaţii de acest fel ar trebui să sesizeze Direcţia de Statistică, Comisia locală de recensământ şi Poliţia, pentru că astfel de practici sunt ilegale.

Share:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr