Fără debranşări în Ploieşti sau cum să (nu) primeşti aprobare pentru dreptul tău

Am întrebat mai multe autorităţi locale şi centrale, cu competenţe directe în domeniul serviciilor publice, despre explicaţiile ce ar trebui să fie prezentate ploieştenilor care vor să se debranşeze legal de la reţeaua de termoficare, au depus încă din vară documentele necesare şi acum constată că au fost purtaţi câteva luni de la o instituţie la alta, fără niciun rezultat. Trebuie să vă spun că n-am primit niciun răspuns coerent, un algoritm clar pe care cetăţeanul să îl aibă la dispoziţie dacă doreşte să îşi gestioneze independenţa energetică în propria lui casă.

Din răspunsul ministrului de Interne, Traian Igaş, la interpelarea pe care i-am adresat-o cu privire la “condiţiile legale pentru debranşarea apartamentelor de la reţeaua de termoficare”, pe care îl puteţi citi aici, am constatat însă că autorităţile fac o imensă risipă de energie şi argumente pentru a explica de ce un proprietar nu poate să facă ce vrea în casa lui, cel puţin nu în ceea ce priveşte încălzirea, pe care, oricum, tot el o plăteşte. Mai exact, în opinia autorităţilor competente, proprietarul ar cam trebui să se obişnuiască cu ideea că în teorie se poate debranşa de la reţeaua de termoficare, în practică mai puţin sau deloc.

Explicaţiile prezentate de ministrul Igaş conţin şi referiri la autorizaţia de construire, problemă cu care s-au confruntat cei mai mulţi dintre ploieştenii cu cereri de debranşare. Sesizările lor indicau faptul că lipsa autorizaţiei de construire a blocat majoritatea solicitărilor de debranşare depuse la începutul acestei veri. În timp ce Dalkia cerea autorizaţie de construire, Primăria Ploieşti, prin Direcţia de Urbanism, spunea că aceasta nu este necesară şi chiar elibera documente cu un astfel de răspuns oficial.

În clarificările pe care le prezintă ministrul de interne, explicaţiile sunt foarte clare : potrivit mai multor dispoziţii legale, “autorităţile administraţiei publice locale au competenţa să elibereze autorizaţia de construire în cazul montării unui sistem individual de încalzire”. Altfel spus, “în cazul deconectării unui consumator de energie termică dintr-un condominiu, este necesară autorizaţia de construire”.

Personal, n-am înţeles de ce autoritatea locală, în speţă Primăria Ploieşti, nu a cerut astfel de explicaţii în urmă cu câteva luni, sau poate a făcut-o şi demersul nu a fost tocmai public, cert este că cererile oamenilor ar fi putut fi rezolvate în timp util, dacă ar fi existat interes şi respect pentru asta.

În aceste condiţii, se conturează tot mai clar ideea că autorităţile din Ploieşti au fost interesate mai degrabă să blocheze cererile de debranşare decât să le rezolve cu promptitudine, tocmai pentru a oferi operatorului de termoficare condiţiile necesare să-şi păstreze clienţii. Cu ce preţ, vom constata la finalul iernii, când nivelul restanţelor se anunţă oricum cel mai mare de până acum.

Share:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr