Film artistic la DNA

Episodul I : Vameși arestați și eliberați. Rezultate zero.

Episodul II: Primarii PDL chemați pentru o albire completă înainte de alegeri. Urmarea, în primăvară.

Nu cred că primarii PDL, oricare ar fi ei în vizorul DNA, vor sta prea mult prin arest sau la dispoziția procurorilor. După felul în care se derulează acum lucrurile, înclin să cred că cel mai important era să se consemneze că au trecut pe-acolo, cu ceva zgomot, mai ales că nu este deloc evidentă intenția de a se și finaliza cazurile respective. Din acest motiv, numărul primarilor care se vor plimba pe la DNA s-ar putea să crească în următoarea perioadă, pentru a contura astfel senzația unor procurori imparțiali, care încep în primul rând cu oamenii puterii.

Scenariul este construit în oglindă cu cel pe care l-am urmărit cu toții la începutul acestui an, când zeci de vameși s-au văzut cu cătușele la mâini, plimbați tot pe la DNA, prin instanțe, cu sirene, elicoptere, stenograme și tot tacâmul, pentru a fi lăsați în libertate câteva luni mai târziu. Ce a vrut puterea să demonstreze atunci ? Că luptă împotriva corupției la frontiere, ca să intrăm în Schengen. Bineînțeles că n-am intrat, pentru că oficialii europeni n-au cum să fie impresionați de astfel de filme artistice.

Dar pentru cine se face acum spectacolul cu primarii PDL? Din punctul meu de vedere, în primul rând pentru ei și șefii lor politici, fiecare pe filiera lui. La un asemenea semnal, cine va mai îndrăzni să miște în front ? Spaima că nu mai au protecție de la partid îi poate determina să facă lucruri nefăcute și să își asume în tăcere statutul de pioni pe o tablă de șah a alegerilor locale de anul viitor. Cred că nici primarul Ploieștiului nu este străin de acest sentiment, așa că surprizele perioadei următoare sunt convins că vor apărea mai repede decât ne imaginăm.

Strategia primarilor PDL aliniați spre DNA îi vizează, indirect, și pe primarii de la PSD și PNL. Aceștia riscă să intre în atmosfera anchetelor mai aproape de alegeri, când ceilalți vor fi încheiat deja discuțiile cu procurorii. Foarte probabil, primarii de la PSD și PNL urmează și ei eliberați, însă numai atunci când vor fi suficient de murdăriți încât nu vor mai putea pretinde o candidatură.

Este o strategie electorală, este murdară și a fost pusă la punct de PDL, pentru a-și optimiza rezultatul în alegeri. Așa cum au făcut cu vameșii, când au spus că “organele statului și-au făcut datoria, fără să protejeze pe nimeni”, dar au tăcut mâlc atunci când toți aceștia au fost eliberați, la fel se pregătesc să procedeze și cu primarii, lovitura de grație urmând să fie dată abia în primăvară.

I-au pierdut însă din vedere pe cetățeni, care văd ce se întâmplă și sunt foarte buni judecători. Este greu de crezut că, indiferent de modul în care vor întoarce procurorii dosarele ca să îi scoată în final basma curată pe primarii puterii, oamenii obișnuiți vor putea înghiți mentalitatea de hoț mărunt, de găinar, a unui primar care își schimbă cartelele de telefon ca să nu fie prins când ia șpagă sau a altuia, care împarte șpaga primită, ca să nu supere partidul și renunță atunci să își mai ia orice fel de măsuri de precauție.

Share:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr