Unora le e mai dragă libertatea decât politica

Din punctul meu de vedere, aceasta este concluzia votului de ieri din Senat, pentru alegerea unui nou președinte. Dincolo de analizele sceptice și criticile pe care le-am primit în urma revocării lui Mircea Geoană, cred în continuare că a fost o decizie foarte bună care ne-a permis să separăm apele și să evaluăm corect raporturile de forțe.

Am demonstrat astfel că există unitate în opoziție, o garanție de încredere între PSD, PNL și PC, pe care Traian Băsescu nu a reușit să o spargă, deși a încercat. Am pierdut un singur vot, al lui Mircea Geoană, pentru că nimeni din grupul PSD nu l-a urmat. S-a dovedit astfel că este mai corect să elimini din echipă un adversar nedeclarat, dar real, despre care știi că joacă dublu și să vorbești deschis despre acest fapt, decât să menții situația într-o permanentă stare de incertitudine.

Lucrurile s-au tranșat chiar cu puțin timp înainte de vot, printr-un telefon strategic de la Cotroceni în urma căruia s-au împărțit funcțiile, iar niște oameni au primit garanții pentru dosarele lor. UDMR a pierdut astfel ocazia de a ieși onorabil din această situație de compromis în care se află împreună cu PDL și de a face un serviciu poporului român, cu un an mai devreme față de data alegerilor.

A devenit astfel evident faptul că pentru politicienii aflați la putere sunt mai importante libertatea și funcțiile, decât determinarea de a face gesturi pe care populația le așteaptă.

Share:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr