Referendumul, instrument de manipulare

La început a fost referendumul din 2009 pentru reducerea numărului de parlamentari, moment de care PDL a profitat, a manipulat ideea electoral, cu scopul de a o transforma în voturi. Şi i-a mers. Apoi au fost declaraţiile pline de patos ale liderilor PDL că “va fi aşa cum a vrut poporul”, adică principalul partid aflat la putere va pune în aplicare voinţa electoratului. Avântul a ţinut destul de puţin, pentru că cei care ar fi trebuit să pună în practică efectiv reducerea numărului de parlamentari şi-au dat seama că o astfel de prevedere, transformată în lege, i-ar fi afectat în primul rând pe ei. Şi au lăsat problema pe linie moartă, doar nu şi-ar fi tăiat singuri locurile din Parlament. La rândul ei, opoziţia a depus un proiect de lege care prevedea cu adevărat reducerea numărului de parlamentari, însă şi acesta a fost pus în aşteptare.

Traian Băsescu a preluat apoi ştafeta, spunând că va face el ordine şi va impune voinţa alegătorilor. Oricum nimeni nu l-a luat în serios, motiv pentru care subiectul a mai fost scos în prim-plan doar când PDL-ul intra într-un exces de orgoliu şi avea din nou nevoie de o temă electorală.

Cum însă de la orgoliu la ridicol nu mai este decât un pas, acesta s-a produs o dată cu lansarea proiectului de lege privind comasarea alegerilor, pentru care Guvernul îşi va asuma răspunderea mâine. Indiferent de formele succesive pe care Ministerul Administraţiei şi Internelor le-a prezentat public, legea pentru comasarea alegerilor nici vorbă să prevadă reducerea numărului de parlamentari, din contră rămâne acelaşi sau poate chiar să crească, în funcţie de modificările de ultimă oră.

Dacă absurdul situaţiei s-ar fi oprit aici, am fi spus că suntem în nota obişnuită a ultimilor 4 ani, în care una a vrut poporul, alta a făcut Puterea. Însă nu, Emil Boc a considerat că trebuie să puncteze decisiv la capitolul ridicol şi a promis din nou reducerea numărului de parlamentari la 300, deşi prin legea pentru care tocmai îşi asumă răspunderea ar fi putut să îndeplinească acest obiectiv. Însă una este voinţa politică şi cu totul altceva declaraţiile de la Cotroceni.

Joaca Guvernului de-a unicameralul, combinat cu reducerea numărului de parlamentari doar în declaraţii, dovedeşte că referendumul devine interesant pentru Putere numai dacă serveşte unui scop electoral, strategie de manipulare care iese la suprafaţă după 2 ani de la alegerile prezidenţiale din 2009.

Share:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr