Cum scăpăm totuşi de Băsescu…

Chiar dacă a reuşit cel puţin pentru moment să câştige bătălia, cu sprijinul unor judecători de la Curtea Constituţională, Traian Băsescu ştie că a pierdut războiul cu poporul român, chiar dacă, de săptămâna viitoare, se va reîntoarce de faţadă şi din orgoliu, la Palatul Cotroceni. Aşa se explică şi tăcerea strategică din aceste zile, Traian Băsescu preferă să nu mai spună nimic, decât să îi scoată din sărite pe români, mai mult decât a făcut-o până acum.

Voi risca o estimare personală, chiar şi în actualele condiţii. Într-un fel sau altul, pe uşa din dos sau prin negocierea libertăţii sale, cred şi sper că Băsescu va pleca de la Palatul Cotroceni înainte de finalul acestui an, pentru că adevărul de la Referendum – faptul că a fost demis în mod corect prin vot popular – îl va urmări permanent, indiferent ce ar face. Nu-şi va mai permite nimic, nici statut de preşedinte jucător, nici poziţia celui care apasă pe butoane şi răspund instituţiile pentru că, înclin să cred, instituţiile nu vor mai răspunde.

USL-ul are datoria să închidă orice fel de dialog cu Traian Băsescu, nu putem vorbi de niciun fel de coabitare, în condiţiile în care cetăţenii sunt deja în stradă şi vor ieşi din ce în ce mai mulţi, la cel mai mic derapaj de comportament. Plus că la rândul nostru, în Parlament, suntem gata de o nouă procedură de suspendare.

Luni va fi o zi importantă la Parlament, pentru că vom decide strategia politică ce va fi aplicată în perioada următoare. În ceea ce mă priveşte, vreau să îmi exprim poziţia extrem de clar : dacă plenul va lua act doar de hotărârea Curţii Constituţionale, îmi voi menţine decizia de a boicota această şedinţă, din respect pentru cei care protestează în stradă. Dacă însă, în urma analizelor juridice despre care am înţeles că vor avea loc în acest week-end, USL va decide că hotărârea propusă de senatorul Ghişe, prin care se constată că preşedintele a fost demis de fapt, se va supune aprobării Parlamentului, cu siguranţă voi fi acolo să îmi dau votul.

Share:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr