Poliţie politică pe faţă, în direct, la DNA

Asistăm astăzi la o premieră în istoria Parchetului din România. Un lider politic, Liviu Dragnea, adversar asumat şi recunoscut al preşedintelui Traian Băsescu, este chemat la audieri la DNA pentru că şi-a îndeplinit misiunea pe care o avea din partea PSD-ului, dar în primul rând din partea românilor, aceea de a coordona campania electorală la Referendumul pentru demiterea preşedintelui suspendat, Traian Băsescu, şi de a chema alegătorii la vot.

Acţiunea care se derulează sub ochii noştri răspunde perfect la toate punctele ce definesc conceptul de “poliţie politică” . Vorbim despre o instituţie, DNA în cazul nostru, care se ocupă cu urmărirea şi represiunea persoanelor publice cu alte opinii politice decât punctele de vedere oficiale ale preşedintelui revenit în funcţie. Comparaţia între Parchetul sau DNA-ul lui Băsescu şi Securitatea lui Ceauşescu este atât de evidentă, în opinia mea, încât nu mai are nevoie de nicio demonstraţie.

Situaţia devine cu atât mai flagrantă cu cât se dovedeşte că DNA se ocupă de anchetarea Referendumului într-un singur sens, de la PSD spre audieri, ignorând total încălcarea legii de către PDL şi Traian Băsescu, cei care şi-au făcut un titlu de glorie din a cere oamenilor să nu se prezinte la vot. În timp ce Dragnea este chemat la Parchet pentru că a îndemnat alegătorii să vină la Referendum, un fapt normal prin fişa postului funcţiei politice pe care o ocupă, dar şi legal, pentru că scopul consultării poate fi realizat numai dacă cetăţenii vin la vot, Vasile Blaga este lăsat în pace, chiar dacă i-a împiedicat să participe, cu toate că acest comportament contravine legislaţiei electorale şi legii partidelor politice.

Oficial, în calitate de preşedinte PDL, Vasile Blaga a îndemnat primarii PDL să ignore ordinele Guvernului prin care aceştia ar fi trebuit să reactualizeze listele electorale şi în plus le-a cerut să împiedice participarea cetăţenilor la Referendum. Băsescu la fel, a făcut din mesajele de boicot chiar tema principală a campaniei. Parchetul şi DNA sunt însă singurele instituţii care se fac că nu văd, ceea ce confirmă pe deplin caracterul de poliţie politică al întregului demers. Să-i anchetăm pe adversarii Băsescu, că prea l-au enervat!

Nu mai este o surpriză pentru nimeni că Traian Băsescu se răzbună astfel pentru umilinţa fără precedent pe care este nevoit să o suporte zi de zi, aceea de a-şi relua mandatul cu 7,4 milioane de cetăţeni împotrivă. Probabil că va rămâne în istorie cu acest palmares, dar cred că reacţiile nu trebuie să se limiteze doar la a constata fenomenul şi gravitatea situaţiei.

Este nevoie de o intervenţie a ministrului Justiţiei, care are datoria să se asigure că Parchetul acordă un tratament corect tuturor părţilor implicate într-o anchetă cum este cea despre Referendum. Pe de altă parte, europarlamentarii români au datoria să informeze liderii europeni care l-au susţinut pe Traian Băsescu să revină la Cotroceni, că după o săptămână de la instalarea acestuia, bilanţul arată foarte prost : avem în continuare oameni care protestează în stradă, seară de seară, şi procurori gata să transforme răzbunările personale ale lui Traian Băsescu în anchete penale.

Share:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr