Ce ascunde circul electoral, marca Dan Diaconescu

Dincolo de aspectele juridice legate de procesul de privatizare al Oltchim, la care aş adăuga şi circul din stradă, pregătit strategic de Dan Diaconescu pentru ore de maximă audienţă, este important să înţelegem de ce am avut parte de reprezentaţia din ultimele zile şi mai ales ce interese se ascund în spatele “Revoluţiei Oltchim”, creată artificial, ca pretext pentru un spectacol public.

Singurul interesat de păstrarea tensiunii, a incertitudinilor şi controverselor în jurul acestui subiect este, fără îndoială, PDL. Pe lângă faptul că încearcă să-şi protejeze firmele de partid care au căpuşat atâţia ani combinatul, PDL-ul găseşte, în sfârşit, o temă despre care să vorbească. Pe parcursul săptămânii, am urmărit cu câtă atenţie încercau liderii democrat-liberali să îl protejeze pe Dan Diaconescu în reacţiile publice şi să întoarcă frazele astfel încât să găsească totuşi spaţiul necesar pentru a critica Guvernul.

Într-o încercare disperată de recalificare a discursului public şi de construcţie a unor alianţe electorale, PDL a avut nevoie de un personaj precum Dan Diaconescu, actor priceput, cu tupeu de jucător, care să fie aruncat în faţă, inclusiv prin asumarea la limita legii a responsabilităţilor din contractul de privatizare, afişând siguranţa celui care se ştie protejat.

Subiectul Oltchim a reprezentat astfel prima probă că în spatele aşa-zisei independenţe a PPDD, mult clamată de Dan Diaconescu, se ascunde în realitate o colaborare politică fără echivoc cu PDL-ul, bazată pe interese şi acţiuni comune. Informaţiile despre această stare de fapt vin chiar de la cetăţeni, de la alegători, care nu pot să rămână fără reacţie atunci când văd că una spun liderii PDL şi PPDD la televizor şi cu totul altceva se întâmplă pe stradă, chiar şi în Ploieşti.

Colaborarea secretă dintre PPDD şi PDL (chiar n-am înţeles de ce o ţin aşa ascunsă de ochii lumii) va deveni însă evidentă, în perioada următoare. Pe lângă repoziţionările din ţară, PDL se va afla din nou într-o poziţie greu de gestionat. Îşi pierde tema de discurs, pentru că Guvernul a început de astăzi să ia măsurile corecte la Oltchim, dar nu îl poate lăsa din braţe nici pe Dan Diaconescu. Cel mai probabil, acesta va lua drumul Parchetului şi va cere protecţia care i s-a promis, mai ales că, aşa cum singur a dezvăluit, are de gând să continue circul până la alegerile generale din decembrie.

Share:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr