Băsescu, campanie fără scrupule împotriva tuturor !

Aseară, Băsescu a lansat acuzaţii la adresa lui Ponta, Antonescu, contra USL, şi împotriva oricui l-ar putea aduce în stadiul de a-şi pierde statutul şi influenţa. Din acest punct de vedere, n-ar fi de mirare dacă pe 9 decembrie i-ar acuza şi pe cei care au votat altfel decât ar fi vrut el, dar asta face parte din spectacolul de după alegeri şi depinde numai de noi să-l evităm. Acum însă, Traian Băsescu simte cum îşi pierde puterea văzând cu ochii şi singura replică de care este în stare sunt atacurile suburbane, limbajul fără limită, lipsa de politeţe la care cel puţin funcţia îl obligă, ironia şi diminutivele, singurele care îi mai păstrează orgoliul intact.

Problema care se pune este dacă îi răspundem lui Traian Băsescu, cum îi răspundem şi cât timp alocăm acestor replici. A fost o criză de nervi ce-a facut aseară sau pur şi simplu nu mai poate face distincţia între realitatea de azi şi situaţia de-acum 8 ani ? Dacă se va dovedi că aşa stau lucrurile, şi următoarele 10 zile ne vor convinge pe deplin, înseamnă că Băsescu se apropie vertiginos şi dramatic de atmosfera ultimelor zile ale lui Ceauşescu, ceea ce mă face să cred că imediat după alegeri ne putem aştepta la reeditarea sentimentului de libertate din decembrie ’89.

Dacă însă ieşirile în decor şi reducerea discursului aşa-zis prezidenţial la un nivel suburban reprezintă o strategie pentru a mai pregăti o criză în plus, de data aceasta o criză politică după cele mai importante alegeri din ultimii 10 ani, soluţia stă în mobilizarea la vot pe 9 decembrie, pentru a anula orice posibilitate de interpretare sau speculaţii cu privire la rezultate.

Nu vom scăpa de-a doua zi, însă se va întâmpla un fenomen sănătos pentru viaţa politică din România : Băsescu va fi băgat în seamă din ce în ce mai puţin, pentru că nu va mai avea puterea să pună sau să mute nicio piesă pe nicio tablă de şah. Aceasta este miza la urne pe 9 decembrie !

Share:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr