Preşedintele, ales de popor sau de Parlament ?

Este doar începutul unei dezbateri pentru revizuirea Constituţiei, pe care personal o doresc extinsă la toţi cei care consideră că au ceva de spus. Alegerea preşedintelui nu reprezintă însă nici pe departe singura temă ce merită toată atenţia, dacă ne referim la modificarea legii fundamentale. Vă amintesc doar interesul deosebit şi perfect îndreptăţit pe care l-am constatat în campania electorală din partea alegătorilor, cu privire la măsurile constituţionale necesare împotriva migraţiei parlamentarilor şi modificarea procedurilor de desemnare a membrilor Curţii Constituţionale. Vorbim despre un început pragmatic, ce va atrage atenţia cetăţenilor că este din nou nevoie să se exprime.

Concret, avem propunerea PNL, care vrea ca preşedintele să fie votat de Parlament, în timp ce tradiţia ne spune că “nu trebuie să luăm poporului român dreptul de a-şi alege preşedintele”. Este foarte adevărat că, dacă n-am fi avut o experienţă mai mult decât negativă timp de 8 ani cu Traian Băsescu, ne-am fi gândit mai puţin la acest aspect, însă poate că printr-o judecată înţeleaptă, vom reuşi să evităm astfel de experienţe. Sunt extrem de interesat să aflu cât mai multe păreri, pentru că, în opinia mea, este necesară o corelare a rezultatelor consultării populare cu punctele de vedere ale specialiştilor în drept constituţional.

USL vrea să finalizeze întregul proces de modificare a Constituţiei în acest an, de aceea o dezbatere cât mai largă este binevenită şi necesară. În acest scop, susţinem înfiinţarea unui forum constituţional, care va prezenta Parlamentului propuneri concrete în ceea ce priveşte revizuirea legii fundamentale a statului. Acesta ar putea să funcţioneze chiar din luna februarie, prin cooptarea specialiştilor în drept constituţional, a reprezentanţilor societăţii civile, alături de decidenţii politici.

Share:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr