O lege care repară nedreptăţile, nu şi onoarea militarilor

Vorbim despre o nouă lege, care să repare o altă lege, ce a făcut nenumărate victime într-o perioadă de peste doi ani. Este principiul pe baza căruia a fost iniţiat un proiect de iniţiativă legislativă, conceput special pentru a înlătura inechităţile apărute la recalcularea pensiilor militare, şi mă refer aici la acele nedreptăţi care persistă încă. După cum ştim cu toţii, în această perioadă am fost martorii unor situaţii cu adevărat tragice, chiar şi în prezent fiind înregistrate pe rolul instanţelor de judecată la nivel naţional aproximativ 25.000 de cauze ce au obiect recalcularea pensiilor militare.

Din punct de vedere politic, este o cale prin care va fi corectată încă una din aberaţiile promovate de Guvernul Boc şi susţinute de preşedintele Băsescu, proiectul fiind deja depus la Parlament. Esenţa noii legi, al cărui proiect îl puteţi citi aici, este că pensionarii care au primit mai puţini bani în urma recalculării vor avea din nou pensiile aferente lunii decembrie 2010. Ceilalţi îşi vor păstra pensiile neschimbate, chiar dacă acestea au fost majorate. Fiind o lege exclusiv în interesul pensionarilor, cred că va depăşi repede procedurile parlamentare, având în vedere nivelul de aşteptare extrem de ridicat. Legea va putea fi însă aplicată numai după ce va fi promulgată de preşedinte.

Din punct de vedere moral, iniţiativa deschide calea pentru mai multe întrebări, cel puţin în opinia mea. Proiectul a fost promovat de actualul vicepremier Gabriel Oprea care, prin prestaţia sa ca ministru al Apărării, a generat doi ani de discuţii, controverse şi proteste în rândul pensionarilor militari. Mulţi dintre cei care au comentat acum această iniţiativă au spus că generalul Oprea îşi răscumpără astfel o greşeală, pe care tot el a făcut-o. Dar oare şi-o răscumpără cu adevărat ? L-a obligat cineva să facă asta ? Merită să fie (re)reevaluat ?

Îmi amintesc dezbaterile parlamentare din Senat, când îi ceream lui Gabriel Oprea demisia din funcţia de ministru al Apărării, pentru toate prejudiciile create pensionarilor militari. În egală măsură, îmi amintesc şi faptul că fără voturile partidului pe care tot Gabriel Oprea l-a creat, anul trecut n-ar fi fost posibilă înlăturarea Guvernului MRU.

Ar fi interesant să aflăm acum cine a fost cu adevărat artizanul recalculării pensiilor militare care, dacă vă mai amintiţi ce spunea premierul PDL, Emil Boc, intrau în categoria “pensiilor nesimţite”. Cred că dezbaterile la această lege vor fi cel mai potrivit moment pentru a spune adevărul până la capăt, mai ales că noul act normativ va fi adoptat datorită voinţei politice şi majorităţii pe care USL o are în Parlament !

Share:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr