Băsescu pregăteşte “noul PDL”

denumit acum, Mişcarea Populară. Pentru că este cam singura structură care îi mai permite să intre mascat în jocuri politice şi să conducă nişte oameni, fără ca vreunul dintre ei să aibă curajul să-i spună “nu se poate” sau “aşa nu”, Traian Băsescu încearcă să-şi impună Fundaţia pe piaţă, devenind purtătorul ei de cuvânt, chiar cu riscul de a ignora limitele prezidenţiale.

Dacă în luna aprilie, consilierul prezidenţial Cristian Diaconescu n-avea nicio problemă ca din această calitate oficială să vorbească despre posibila transformare în partid politic a Mişcării Populare, o lună mai târziu, însuşi Traian Băsescu, cel ce ar trebui să-şi asume o echidistanţă politică, a spus direct că Mişcarea Populară trebuie să devină partid de centru-dreapta, cu filiale distribuite pe tot teritoriul ţării. Un nume potrivit ar fi, spun eu, “partidul lui Băsescu”, după modelul lui Dan Diaconescu, pentru că oricum aşa îl va recunoaşte toată lumea.

Avem acum o explicaţie foarte clară pentru schimbarea de ton dinaintea Paştelui : Băsescu joacă teatru pentru că îşi face partid. Şi cum altfel ar mai putea atrage atenţia, decât prin mesaje contradictorii de la o săptămână la alta, prilej de interpretări şi comentarii.

Dacă înainte de Paşte, Traian Băsescu lăsa PDL-ul fără replică, mulţumind USL-ului şi lui Victor Ponta pentru primul an de guvernare, după o săptămână spune că “ne-ar trebui un guvern competent”, fără să afirme vreun moment că actualul Executiv nu îndeplineşte acest standard.

Dacă PDL-ul cel vechi nu îşi mai poate permite să emită pretenţii de opoziţie şi nu are cum să transmită mesaje credibile din această poziţie, în locul partidului care l-a făcut preşedinte iese chiar Traian Băsescu să vorbească despre perspectivele economice şi europene ale României.

Pentru cei care au reuşit să se detaşeze de acest joc şi să descopere mai mult strategia decât conţinutul, a devenit evident faptul că Băsescu vorbeşte exagerat de mult, despre orice, nu ca să spună ceva cu adevărat, ci pentru a declanşa controverse şi dezbateri în urma afirmaţiilor sale. Un singur lucru nu a putut nici chiar Traian Băsescu să afirme, deşi sunt convins că şi-ar fi început cu asta orice discurs : că în guvernarea USL mai poate fi vorba de furt din banul public, aşa cum s-a întâmplat în primii 8 ani ai mandatului său.

Share:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr