Ungaria nu va cumpăra Ardealul – nu trebuie să ne inflamăm inutil în urma unor zvonuri !

În ultimele zile, la nivelul spaţiului public românesc, am fost bombardaţi cu multe informaţii nefondate, dar şi cu informaţii certe, care ar fi trebuit să detensioneze zvonistica rostogolită în presă. A susţine că Ungaria vine, începând cu 2014, şi cumpără Transilvania este o informaţie falsă, pe care trebuie să o gestionăm cu rațiune.

Ungaria nu poate cumpăra şi nu va cumpăra terenurile din Transilvania. Vorbim, totuşi, de o ţară a cărei suprafaţă cumulează undeva la 93.000 de km pătraţi, care şi-ar propune, în opinia unora, să cumpere terenuri în Transilvania, regiune istorică românească mai mare ca suprafaţă chiar decât Ungaria! Toate informaţiile venite de la oficialii maghiari au vizat infirmarea, cum era şi normal, a acestui zvon.

Românii nu ar trebui să se simtă în vreun fel ameninţaţi de această informaţie falsă. Ceea ce ştim cu certitudine este că liberalizarea vânzării de terenuri către cetăţenii Uniunii Europene începând cu 2014 este o decizie asumată înainte de 2007, de guvernul fostei Alianţe DA. Ceea ce încearcă, în prezent, Guvernul şi majoritatea parlamentară este tocmai o mai bună reglementare şi limitare a acestei liberalizări. Este regretabil că preşedintele Traian Băsescu încearcă să respingă şi acest demers al USL.

Share:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr