Ce facem cu incompetenţii ?

Este dificil de acceptat realitatea cu care ne confruntăm în aceste zile, când o tragedie ne avertizează despre incompetenţii puşi sau uitaţi în poziţii cheie, pe salarii foarte mari, cu o anumită suficienţă dată de luxul funcţiei, care însă trebuie să fie daţi afară, în condiţiile în care au dovedit că nu sunt în stare să-şi facă treaba. Pentru că, într-adevăr, în astfel de situaţii nu pot exista decât două categorii de oameni implicaţi: competenţi şi incompetenţi. Competenţii trebuie decoraţi, incompetenţii trebuie să fie pedepsiţi.

Chiar dacă se prezintă foarte rău, concluzia brută în cazul accidentului aviatic din Apuseni este că, din cauza incompetenţilor care nu au aplicat legi şi proceduri, mai ales că acestea există şi sunt foarte clare, au murit oameni cu zile.

Ce facem în aceste condiţii, ce facem cu incompetenţii ?
În primul rând este important semnalul că acum se procedează altfel, politicul nu protejează sau nu ar trebui să protejeze pe nimeni, aşa cum se întâmpla până în urmă cu doi ani. Valul de demiteri şi demisii stă mărturie în acest sens, însă din punctul meu de vedere, dar şi al specialiştilor din aviaţie cu care am vorbit, curăţenia din sistem nu trebuie să se oprească aici. Cel mai probabil, raportul final al tragediei va fi de fapt raportul procurorilor, care va consemna responsabilităţile cu implicaţii penale, sesizate deja în spaţiul public.

 

O apreciere cu totul specială pentru reacţiile domnului Crin Antonescu în gestionarea prestaţiei miniştrilor liberali implicaţi prin prevederi legale. Mult mai conştient decât ei pentru ceea ce înseamnă încredere, asumare şi comunicare publică, domnul Crin Antonescu a reuşit să suplinească prin intervenţiile sale lipsa demisiilor de onoare.

Daniel Savu

 

Share:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr