Faptele lui Băsescu Traian şi efectele lor în campania pentru europarlamentare

Astăzi este prima zi din campania electorală pentru alegerile europarlamentare şi normal ar fi să discutăm despre politicile europene care, în ultimii 5 ani, ne-am convins cu toţii că ne influenţează viaţa determinant. Ar fi de aşteptat în egală măsură să vorbim şi despre oamenii care au tot denigrat România în structurile europene începând din anul 2009, trimişi acolo de cel pe care acum îl numim Băsescu Traian, să-i întrebăm de ce au făcut asta, ce au avut câştigat. Ei, că ţara oricum doar a pierdut. Ar trebui, aşa cum spunea un analist politic, să dezbatem “…ceea ce este important, pentru că viitorul nostru depinde de Europa şi nu de Băsescu !”

Dar ce avem de făcut într-o situaţie ca aceasta prin care trecem acum, când dezvăluirile despre abuzurile lui Băsescu Traian în cele două mandate se succed într-o asemenea cavalcadă, iar faptele de corupţie ajung la un asemenea nivel, încât ajungem să (ne) întrebăm cine l-a ajutat să le ţină atât de mult timp ascunse, pentru că de contestat… nu cred că mai pot exista argumente.

Ajungem astfel într-o nouă campanie, cu şi despre Băsescu Traian, de data aceasta cu mult mai multe fapte şi dosare pe masă, care conturează în mod evident sistemul împotriva căruia luptăm. Deşi la început a fost doar declarativ, acum simţim pe deplin că 2014 este anul în care pleacă nu doar Băsescu, dar mai ales reţeaua de interese pe care acesta a patronat-o. Din acest punct de vedere, campania pentru europarlamentare nu este nicidecum un demers parlalel. Dacă reuşim în acest an să facem curăţenie în ţară, dezvăluind adevăruri ascunse timp de 10 ani, atunci putem vorbi despre acţiuni şi un statut european în interesul României.

Şi dacă seară de seară sunteţi interesaţi să aflaţi ce a mai făcut Băsescu Traian, pe lângă afacerea de la Nana, ameninţările şi şantajul la senatorul Gabriela Firea, imunitatea prezidenţială, implicarea politică pentru susţinerea evidentă a unui partid, culminând cu dubla graţiere a avocatei implicată în mafia retrocedărilor, aveţi imaginea sistemului care trebuie demis la vot, alegerile europarlamentare fiind doar prima etapă.

Cea mai recentă dintre ideile lansate în spaţiul public, potrivit căreia preşedintele poate graţia pe oricine, pentru simplul fapt că aşa vrea şi nu este obligat să dea socoteală nimănui, a fost denaturată de Băsescu Traian, la fel ca şi imunitatea prezidenţială. Este foarte adevărat că juriştii care au lucrat la Constituţia astăzi în vigoare nu şi-ar fi imaginat vreodată cum un preşedinte ar putea să mintă cu o nonşalanţă incredibilă, să întindă abuzurile sau competenţele atât de mult, încât să dea peste cap chiar şi spiritul legii. Dar în condiţiile în care în prezent avem de-a face cu un exces de autoritate care duce foarte uşor spre dictatură, este de datoria opiniei publice să analizeze fenomenul, pentru a stabili o bornă peste care societatea românească nu acceptă să treacă nici chiar un preşedinte.

Share:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr