Frica păzeşte moşia, parcul şi afacerea de la Nana

Elenei Udrea îi este frică de consecinţele dezvăluirilor de la Nana, mai ales că, potrivit informaţiilor din spaţiul public, alocările de fonduri în calitate de ministru interimar al Mediului (prin care s-au dat bani şi pentru parcul de la Nana) sunt cam singurele pe care le-a semnat. Vinovăţia asumată a determinat-o să meargă la Nana, pentru a demonstra că n-a dat banii degeaba. Greşeală esenţială, care a generat ţipete la televizor (au fost imagini incredibile, cu Elena Udrea ţipând în microfon), dar şi agresarea unei bătrâne care nu dorea decât să fie auzită că nu are nevoie de parc, ci de canalizare.

Ce nu ne-a spus însă Elena Udrea este că banii pe care i-a dat au rămas tot în partid la vremea respectivă, pentru că un lider local PDL a fost cel care a încasat cele 100 de milioane ca să construiască parcul. Şi tot Elena Udrea a recurs în mod premeditat la folosirea unor invective şocante la adresa lui Victor Ponta, şi în general a PSD-ului, tactică pe care o regăsim de altfel în toate apariţiile publice ale lui Băsescu Traian. Chiar şi pentru el, frica naşte agresivitate.

De ce Udrea şi Băsescu folosesc intenţionat un astfel de limbaj ?
• Orice om de bun simţ, în momentul în care constată că nivelul declaraţiilor a scăzut atât de mult (cei doi sunt vârful de lance, dar fenomenul se extinde la mai mulţi lideri de dreapta) se îndepărtează de subiect, pentru că, într-adevăr, nivelul de suportabilitate pentru violenţele de limbaj are totuşi nişte limite. Şi astfel scopul este atins. Cât mai puţini alegători trebuie să ştie şi să înţeleagă strategia, care bineînţeles nu a fost folosită doar la Nana.

• Agresivitatea discursului din această perioadă poate deturna atenţia de la practici de influenţare şi şantaj, cu care ne obişnuisem pe vremea când PDL-ul şi Elena Udrea erau la guvernare. Spre exemplu, pentru protejarea investiţiei în terenurile de la Nana şi pentru liniştea partenerilor de afaceri Băsescu-Udrea, ar fi mult mai bine ca publicul să nu acorde atenţie faptului că funcţionarii din Primăria Nana s-au simţit obligaţi, drept mulţumire pentru parc, să facă demersurile necesare pentru a aduna parcelă lângă parcelă, astfel încât să formeze întreaga moşie.

Vreau să le spun celor scandalizaţi, pe bună dreptate, de nivelul sub orice limită al dezbaterilor din această perioadă că – din păcate – subiectul Nana este despre campania electorală generală din acest an, oricât de şocant ar părea. O privire atentă asupra tuturor declaraţiilor şi strategiilor prin care protagoniştii încearcă să abată atenţia de la substratul de corupţie al afacerii dezvăluie de fapt un mod de a face politică pentru toţi cei din sistemul creat de Băsescu Traian. Inclusiv la europarlamentare, orice vot pentru partidul girat de Băsescu înseamnă de fapt perpetuarea acestor practici prin care funcţia publică este folosită în interese private de afaceri. Semnalele despre unificarea dreptei după europarlamentare împlică însă şi o responsabilitate egală pentru toate partidele care se orientează în această direcţie. De ce nu vedem, spre exemplu, candidaţii din fruntea listelor de la PDL sau PNL pronunţându-se pe acest subiect ? De ce nu ne vorbeşte doamna Macovei despre corupţia de la Nana ?

Share:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr