Justiţia lui Băsescu stă în tăcerea Liviei Stanciu şi a Laurei Codruţa Kovesi

Singura modalitate prin care s-ar putea confirma o reformă reală a justiţiei în România ar fi ca cercetările să se extindă asupra tuturor celor nominalizaţi de Bercea Mondialu că au primit mită pentru eliberarea sa. Avem numele preşedintelui Curţii Supreme de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu, strigat de Bercea, direct din dubă, printre gratii, cum că i-ar fi dat bani. “Avem date şi cu Livia Stanciu”, spune Bercea, dar Livia Stanciu tace. Nu există nicio reacţie. Avem numele Laurei Corduţa Kovesi, despre care acelaşi Bercea spune că este implicată şi de la care interlopul încă mai aşteaptă să îi restituie banii. Kovesi tace şi ea, dar tot la şefia DNA rămâne.

Dacă Mircea Băsescu, chiar din poziţia de frate al preşedintelui, va fi singurul sacrificat, mesajul pentru justiţia din România rămâne acelaşi : justiţia lui Băsescu este în continuare la putere şi se manifestă prin tăcerea Liviei Stanciu şi a Laurei Codruţa Kovesi, care nu consideră că trebuie măcar să se disculpe, pentru că se ştiu “oamenii preşedintelui” şi se bazează în continuare pe susţinerea acestuia.

Prin reţinerea lui Mircea Băsescu, totul începe să semene a plan foarte bine pus la punct, cu scopul ca Traian Băsescu să iasă basma curată şi din această situaţie, iar planurile sale politice să nu aibă de suferit. Apariţia publică a probelor pentru traficul de influenţă pe care îl face fratele preşedintelui trebuie să ducă la arestarea acestuia, pentru a demonstra că intransigenţa lui Traian Băsescu faţă de respectarea justiţiei este mai puternică chiar şi decât dragostea de frate. Dar dacă DNA nu se uită la nume, de ce nu l-a chemat pe Mircea Băsescu la audieri înainte ca opinia publică să ia foc văzând înregistrările, în condiţiile în care acestea au fost puse la dispoziţia procurorilor în urmă cu aproape o săptămână, iar cazul era cunoscut încă din toamna anului 2013 ?

În plus faţă de asta, comparaţia simplă între acuzaţiile care i s-au adus lui Mircea Băsescu şi cele la adresa Liviei Stanciu şi Laurei Codruţa Kovesi, vârfurile justiţiei din România, demonstrează că sunt aproape identice atît ca formă, cât şi din punct de vedere al contextului, cu singura diferenţă că pentru cele două nu ştim să existe înregistrări video. Asta înseamnă că justiţia nu trebuie să reacţioneze ? Dacă s-a dovedit că Bercea a avut dreptate cu fratele preşedintelui, de ce nu am crede că spune adevărul şi în legătură cu Stanciu şi Kovesi, chiar şi cu cei 300.000 de euro care ar fi ajuns la Traian Băsescu? De ce susţinătorii justiţiei lui Băsescu nu mai spun nimic acum, când problema este chiar la ei în curte ?

Cert este că nimeni nu mai are vreo îndoială despre faptul că membrii clanului au încercat să cumpere libertatea lui Bercea Mondialu cu banul jos. Şi chiar au găsit interlocutori, care aveau “mersul făcut”, direct prin familia preşedintelui. Dacă privim înapoi doar în acest an, greu de spus ce este mai grav, cazul de la Nana, creditul preferenţial de la CEC pentru Ioana Băsescu sau corupţia fratelui preşedintelui.
Ştiu că în aceste zile sunt mulţi cei care şi-au arătat indignarea că nivelul şefului statului şi al familiei sale este atât de jos, iar un preşedinte atât de conexat la acte de corupţie este imposibil de tolerat, indiferent ce declaraţii face pentru a încerca să mai salveze situaţia. Pentru că ne-a mai făcut încă o dată de râs, pentru că a căpuşat atât de mult justiţia din România, pentru că nu ne lasă să facem ordine în sistem, mă alătur şi eu celor care cer demisia preşedintelui, ca ultim gest de onoare pe care mai poate să îl facă pentru ţara lui.

Share:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr