Cum salvăm onoarea ţării de ruşinea prezidenţială

Pentru prima dată după 1989, Parlamentul va adopta mâine o declaraţie politică comună prin care va cere demisia de onoare a preşedintelui României, Traian Băsescu. Spre deosebire de cele două suspendări, când au existat elemente juridice de încălcare a Constituţiei de către preşedinte, demersul actual al Parlamentului are ca scop principal exprimarea unei sancţiuni politice pentru iresponsabilitatea şefului statului, care preferă să expună România unei grave crize de imagine, în loc să-şi anunţe demisia. Parlamentul nu îl poate obliga pe Traian Băsescu să renunţe la funcţie prin această declaraţie, însă poate da un semnal important că cetăţenii români înţeleg situaţia şi criza politică prin care trece ţara şi nu sunt de acord cu sfidarea preşedintelui la adresa justiţiei şi a opiniei publice.

Din punct de vedere politic, zbaterea cu privire la calculul voturilor pro sau contra pentru adoptarea acestei declaraţii mi se pare absolut inutilă. Este vorba despre un demers pe de-o parte politic, dar în acelaşi timp de normalitate, iar din acest punct de vedere, fiecare parlamentar va da socoteală oamenilor pe care îi întâlneşte pe stradă, pentru modul cum a votat. Când este vorba de moralitate şi demnitate, nu mai are nicio importanţă să ieşi la număr. Semnificativ însă este faptul că în noua reaşezare politică pentru alegerile prezidenţiale, se va vedea foarte clar adevărul : cine votează pentru adoptarea acestei declaraţii vrea să terminăm cu Băsescu şi sistemul său, cine votează contra vrea să continue la fel ca şi până acum, ceea ce marea majoritate a cetăţenilor nu mai acceptă. Personal, sunt extrem de mulţumit pentru că apelul pe care l-am lansat la sfârşitul săptămânii trecute, prin care spuneam că Parlamentul are datoria să ceară demisia lui Traian Băsescu pentru a mai salva din onoarea ţării îşi găseşte concretizarea acum şi, cu siguranţă, este un moment care va rămâne în istorie.

Share:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr