Ce manipulări pregăteşte Băsescu în turul 2 prin scandalul ofiţerului acoperit

Prin scandalul ofiţerului acoperit, provocat în mod intenţionat cu un evident scop electoral, Traian Băsescu face un rău nemăsurat atât României, prin prejudicierea imaginii externe a serviciilor secrete, cât şi ofiţerilor acoperiţi care activează în prezent pe teritoriul ţării şi ofiţerilor de informaţii, care muncesc pentru statul român. Vestea bună este că putem spera ca acesta să fie poate ultimul deserviciu major pe care îl face ţării ca preşedinte, vestea rea este că va fi complicat ca cineva să estimeze răul făcut şi timpul necesar pentru corectarea acestei situaţii de fapt.

Aşa cum am spus încă de la intrarea mea în viaţa politică, înainte să fac acest pas am fost ofiţer de informaţii după 1990, iar în prezent fac parte din Comisia parlamentară pentru controlul asupra SRI. Sunt un tehnician al sistemului pe care îl cunosc din interior şi în această calitate cred că evenimentele impun necesitatea de a explica ce se întâmplă, nu numai din punct de vedere mediatic, ci şi al afectării intereselor naţionale. Pot să vă spun că răul este deja făcut, dar continuarea lui şi alimentarea acestui scandal, prin crearea unei isterii naţionale de campanie electorală în jurul acestei teme, tinde să capete aspecte de trădare naţională. Din informaţiile pe care le am până în prezent, gestul unui preşedinte de a-şi târi practic serviciile secrete ale ţării sale într-un imens scandal, pentru a-şi satisface interesul politic meschin de moment, este în asemenea măsură fără precedent, încât probabil consecinţele ar putea afecta credibilitatea şi eficienţa acestei munci, esenţială în lupta cu criminalitatea economico-financiară şi reţelele antiteroriste.

Politic vorbind, de ce a declanşat Băsescu acest scandal şi când îl va detona ?
Ca mesaj pentru electorat, declaraţiile preşedintelui au scopul de a pregăti terenul pentru reeditarea unui episod de tipul “Geoană la Vântu” din 2009. De data aceasta însă, foloseşte declaraţii insinuante, care pot viza pe oricine, chiar cu riscul de a compromite serviciile secrete şi lucrătorii din sistem, pentru a putea manipula ulterior opinia publică, în funcţie de interesul de pe tabla de şah a alegerilor prezidenţiale. Ca urmare, momentul ales va fi undeva între turul 1 şi 2 şi trebuie să precizez că indiferent de candidatul care va fi vizat, indiferent de probele pe care Băsescu le va aduce în faţa opiniei publice, sunt sigur că vom asista la o imensă cacealma.

Însă pentru vorbele cu dublu sens, pentru insinuări şi manipulare există întotdeauna şi reversul medaliei.

Deşi preşedintele nu are în atribuţiile sale să verfice dacă un personaj public sau nu este sau a fost ofiţer acoperit, nu mai este nicio surpriză pentru nimeni că legea şi Constituţia nu înseamnă nimic pentru Traian Băsescu. Personal, sper ca pe lângă toate dosarele care îl aşteaptă la finalizarea mandatului, să se adauge şi acesta, pentru că denigrarea sub orice formă şi de către oricine a ofiţerilor care lucrează pentru România nu poate rămâne nepedepsită.

Interesul naţional i-ar fi permis poate preşedintelui să verifice şi să (ne) sesizeze dacă nu cumva unul dintre candidaţii la alegerile prezidenţiale a fost în atenţia serviciilor secrete ca duşman al României. Nu ar fi fost mai interesant să avem certitudinea că nu există un candidat care la un moment dat să fi făcut obiectul unor verificări ale serviciilor, pe motiv că ar fi în slujba altei ţări ? Pentru că a fi ofiţer al altei ţări înseamnă că eşti spion în România.

Share:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr