Cum şi-a premeditat Băsescu manipularea cu ofiţerul SIE

Mai întâi a pus la cale scandalul creat de Robert Turcescu, cu scopul foarte bine calculat de a lansa pe piaţă subiectul fals al candidatului-ofiţer acoperit, testând astfel reacţia opiniei publice şi lansând o întreagă isterie naţională, conştient că nu va exista niciun fel de risc penal faţă de Robert Turcescu. Pentru că nu a prezentat nicio dovadă că ar fi fost ofiţer acoperit şi doar a scris acest lucru pe blog, iar nebunia a fost amplificată numai prin dezbaterile de la momentul respectiv, împotriva lui Turcescu nu a început urmărirea penală şi nu a fost acuzat de niciun fel de infracţiune.

După câteva săptămâni, Băsescu repetă fix aceeaşi schemă. Spune că Ponta ar fi fost ofiţer SIE, fără să prezinte niciun fel de probă, conştient că nu va risca niciun fel de consecinţe penale, mizând însă pe un dublu efect electoral: în primul rând acela de a deturna dezbaterea publică, de la analiza platformelor electorale la serviciile secrete, şi nu în ultimul rând pentru a-l culpabiliza pe Teodor Meleşcanu, candidatul de pe dreapta care o deranja cel mai tare pe Elena Udrea.

Traian Băsescu şi-a greşit însă planul şi a dezvăluit singur cum a încălcat legislaţia în vigoare, prin tentativa de a solicita conducerii Serviciului de Informaţii Externe date privind apartenenţa la Serviciu, actuală sau fostă, a unui membru al Guvernului sau a oricărui politician, cu scopul de a prezenta public aceste informaţii clasificate.


Pentru informarea opiniei publice, Legea nr. 1/1998 privind organizarea şi funcţionarea Serviciului de Informaţii Externe, prevede :
Art9(4) – Reglementările în vigoare privind transmiterea către alte instituţii a unor date şi informaţii de evidenţă nominală sau statistice se aplică Serviciului de Informaţii Externe, numai în măsura în care furnizarea acestora nu conduce la deconspirarea acţiunilor, sediilor şi personalului instituţiei.
Art10(2)- Sursele de informare, metodele şi mijloacele de muncă nu pot fi dezvăluite faţă de nimeni şi în nici o împrejurare.
Art18(3) – Divulgarea, în orice mod, a datelor sau a informaţiilor care fac obiectul activităţii Serviciului de Informaţii Externe este interzisă şi se pedepseşte conform legii.

Share:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr