Planul lui Băsescu

….se află în plină derulare, de câteva săptămâni. Este de fapt un serial cu scenariu foarte bine pus la punct, pentru fiecare dintre episoade. Regizor poate fi Traian Băsescu sau cei care îl coordonează pe Traian Băsescu, din ţară sau din afara ţării.

  • În episodul pilot, Băsescu a lansat ideea că între candidaţii la alegerile prezidenţiale există un fost ofiţer acoperit, care trebuie să se deconspire, pentru că românii care vin la vot nu pot accepta un viitor preşedinte cu dublă comandă. La presiunile mass-media, care i-a cerut preşedintelui să spună cine este “acoperitul”, Băsescu şi-a văzut mai departe de scenariu şi a explicat că are o planificare, urmând să dezvăluie totul la momentul oportun. Şi s-a ţinut de cuvânt. După ce purtătorii săi de mesaj au preluat tema şi au rostogolit-o, testând cât de sensibilă este opinia publică la subiectul ofiţerului acoperit, a fost realizat, programat şi lansat pe piaţă, episodul Robert Turcescu.

Înainte însă de momentul “deconspirării” oficiale, Robert Turcescu a deconspirat fără să vrea, tocmai planul preşedintelui. Într-o emisiune cu fostul şef SIE şi premier Mihai Răzvan Ungureanu, Turcescu l-a întrebat aproape retoric dacă el, ca ziarist, ar face vreo ilegalitate prin prezentarea publică a unui document secret despre unul dintre candidaţi, care ar putea să-i parvină, chiar şi fără să ştie de unde.

Şi tot Turcescu este autorul celei de-a doua devoalări a planului, necesară poate doar pentru consolidarea scenariului. După declaraţiile lacrimogene despre propria dramă de ofiţer acoperit închipuit, n-a uitat acelaşi Robert Turcescu să adauge că exemplul său ar trebui să fie urmat şi de candidatul la alegerile prezidenţiale, cel despre care preşedintele a spus că ar fi ofiţer acoperit. Acesta ar fi trebuit să se simtă vizat de declaraţiile lui Băsescu şi să se prezinte opiniei publice. Avem de-a face astfel cu o accentuare a temei: undeva ar exista un ofiţer acoperit-candidat, doar pentru că aşa a zis Băsescu, deşi nimeni nu ar putea avea o probă credibilă în acest sens, toate pregătirile sunt făcute, aşteptăm doar semnalul prezentării lui.

  • A urmat cel mai important episod de până acum, desfăşurat în 13 octombrie, în două etape. Mai întâi, Traian Băsescu a ieşit într-o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni şi i-a atacat în egală masură, atât pe Ponta, cât şi pe Johannis, pregătindu-şi astfel credibilitatea în spaţiul public, de care ştia că va avea nevoie pentru dezvăluirile de seară, din emisiunea lui Rareş Bogdan. Aşa a apărut declaraţia despre Victor Ponta că a fost ofiţer SIE, lansată public de Băsescu fără nicio dovadă, în mod intenţionat, însă preluată şi amplificată a doua zi, tocmai de Johannis.

Referitor la acest moment, vreau să spun că cei care l-au ironizat pe preşedinte pentru că nu şi-a probat afirmaţiile au picat de fapt în plasa întinsă de acesta, conform scenariului dinainte stabilit. Acum a urmărit doar să creeze un orizont de aşteptare, pentru ca abia în ultimul episod să prezinte aşa-zisul document despre care vorbea Robert Turcescu, poate prea grăbit şi marcat de importanţa scenariului.

În opinia mea, intenţia este ca episodul final să fie similar ca efect cu confruntarea Băsescu-Geoană. Din propria experienţă de la alegerile din 2009, Băsescu a înţeles că informaţiile de natură să schimbe percepţia publică la alegeri pot fi contracarate dacă apar suficient de devreme în calendarul electoral, pentru ca publicul să aibă timp să afle şi corecţia lor. Episodul “Să-ţi fie ruşine, Dinu Patriciu!”, cu filmul lovirii copilului de la Ploieşti, este cel mai bun exemplu. Băsescu însuşi a recunoscut că dacă momentul ar fi fost prezentat mai târziu, n-ar mai fi avut nicio şansă să îl anihileze cu pixelul albastru. Poate nu este lipsit de importanţă să ne amintim că acelaşi Robert Turcescu i-a dat o mână de ajutor lui Băsescu şi atunci, într-un moment care a marcat practic al doilea mandat.
Daniel Savu

Acum Băsescu pregăteşte episodul final, care să-l blocheze pe Ponta şi să-l ajute pe Johannis sau candidatul dreptei, oricare ar fi acela, însă cu dezvăluiri pe ultima sută de metri, pentru care să nu mai fie timp de explicaţii şi justificări. A căutat disperat să obţină un document de la SIE care să-i susţină afirmaţiile despre Victor Ponta şi nu l-a obţinut (ca dovadă toate declaraţiile lui Meleşcanu, dar şi poziţia oficială a Serviciului de Informaţii Externe). În noua situaţie, Băsescu va fi obligat să iasă cu o contrafacere, o plastografie, ceva, orice, pentru a-l arăta publicului, ca să închidă cercul. În mintea lui însă, nu va conta atât de mult autenticitatea documentului, cât mai ales momentul lansării lui pe piaţă, spectacolul prezentării şi timpul rămas pentru acoperirea efectelor. Acesta este motivul pentru care măcar acum, după atâtea experienţe cu Băsescu, trebuie să ştim să “citim” strategia din timp, să îi urmărim evoluţia, astfel încât să anulăm consecinţele.

Share:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr