Arma îndreptată de Băsescu împotriva României

…s-a activat în aceste zile, prin declaraţiile pe care preşedintele le-a făcut ieri seară de la tribuna Administraţiei Prezidenţiale, referitoare la existenţa condiţiilor pentru posibila desecretizare a identităţii foştilor ofiţeri SIE, care au lucrat în afara ţării, în interesul statului român. Recepţionate în spaţiul public internaţional ca fiind credibile, pentru că vin de la preşedintele României, stat membru NATO şi UE, declaraţiile lui Traian Băsescu sunt de o gravitate excepţională şi au un impact considerabil asupra acţiunilor ofiţerilor români în afara graniţelor ţării.

Ce a spus, de fapt, Traian Băsescu…
Pentru a-şi justifica răfuiala cu Serviciul de Informaţii Externe, care a refuzat să-i pună la dispoziţie date oficiale despre foşti ofiţeri din sistem, pe motiv că preşedintele nu are nicio justificare potrivit atribuţiilor sale să ceară astfel de informaţii şi nici nu le poate folosi în interes politic, Băsescu a devenit primul preşedinte poate din istorie care a jignit serviciul de informaţii externe al ţării sale, făcându-l mincinos.

Şi pentru că miza războiului cu SIE a fost şi este în continuare obţinerea unei dovezi împotriva lui Victor Ponta, care să-i susţină declaraţiile privind presupusa activitate a acestuia ca ofiţer SIE în perioada 1997-2001, Traian Băsescu a mers şi mai departe, spunând că nu există niciun articol de lege care să ceară secretizarea foştilor ofiţeri SIE, actuali rezervişti, în ciuda existenţei unui cadru legal care prevede clar exact contrariul.

Prin declaraţiile sale, Băsescu nu face altceva decât să dea de lucru serviciilor de contraspionaj din multe ţări, inclusiv cele membre NATO (!!!). După afirmaţiile unui preşedinte de stat, referitoare la faptul că “un spion”, pe care îl şi denumeşte, a acţionat într-o perioadă de timp pe plan internaţional, toate serviciile de contraspionaj sunt obligate să verifice prezenţa acestuia pe teritoriul ţărilor lor, sperând să găsească şi să pună sub control reţele de spionaj ale statului de unde vine spionul.

În acest sens, trebuie verificat în amănunt programul pe teritoriul ţării respective, atât cel oficial cât şi cel “turistic”, contactele avute, şi în general orice fel de acţiuni ale personajului vizat, pe teritoriul statului străin.

Oare România de asta avea nevoie, de un nou Pacepa ? Procuratura Militară ar trebui să se autosesizeze.

 

Share:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr