De ce se crede Johannis deasupra Legii incompatibilităţii

….pentru că şi-a construit campania şi profilul de candidat după chipul şi asemănarea lui Traian Băsescu. Dacă am avut timp de 10 ani un preşedinte care şi-a ascuns dosarele penale în spatele imunităţii prezidenţiale, Klaus Iohannis se pregăteşte pentru aceeaşi strategie şi pare încrezător că îi va merge şi lui, dacă la Băsescu a fost posibil, printr-un control dirijat al deciziilor în justiţie.

În mod firesc, oricine vrea să devină preşedintele României are interesul să clarifice cât mai repede şi clar în faţa alegătorilor, suspiciunile sau motivele de incertitudine privind legalitatea candidaturii sale. Nu este însă şi cazul lui Klaus Iohannis. După ce a fost simultan primar al Sibiului şi reprezentant în Consiliul de Administraţie al regiei locale de apă, fiind declarat incompatibil de ANI, Iohannis ne spune că va merge în continuare cu candidatura în alegerile prezidenţiale, indiferent de decizia finală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care îl vizează direct, privind încălcarea Legii ce reglementează incompatibilitatea în funcţii publice.

Cu alte cuvinte, aflăm de la candidatul ACL că în opinia sa, reglementările referitoare la incompatibilitate, aşa cum sunt ele în momentul de faţă, din cauza cărora mai mulţi aleşi locali, primari, consilieri locali sau parlamentari din toată ţara, în unele cazuri chiar şi medici, au fost nevoiţi să renunţe la mandate şi la funcţiile publice deţinute, sunt valabile pentru toţi ceilalţi, numai pentru el nu.

Situaţia, cel puţin hilară, a declanşat reacţii de susţinere din partea staff-ului de campanie al ACL, care s-a întrecut în explicaţii juridice cu privire la nevinovăţia candidatului, evitând însă o întrebare esenţială şi pe înţelesul tuturor : de ce nu este Klaus Iohannis primul interesat să rezolve această problemă şi nu cere să se prezinte de urgenţă în faţa instanţei, pentru a spulbera orice fel de incertitudine la adresa candidaturii sale ?

Ezitările lui Klaus Iohannis şi ale echipei sale de campanie au generat o situaţie fără precedent pentru România. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fixat pe 18 noiembrie termenul de judecată privind incompatibilitatea candidatului ACL, la două zile după finalizarea alegerilor, fapt ce a declanşat o serie de speculaţii privind posibilitatea repetării alegerilor prezidenţiale dacă, teoretic vorbind, Iohannis ar fi declarat câştigător şi incompatibil în acelaşi timp.

În aceste condiţii, ultima săptămână de campanie înainte de turul I va începe cu decizia Înaltei Curţi pentru devansarea sentinţei în cazul Iohannis, undeva între cele două tururi de scrutin, la cererea Agenţiei Naţionale de Integritate. Vorbim astfel despre o încercare de normalizare a situaţiei, care vine mai mult la presiunea opiniei publice decât prin voinţa directă a candidatului ACL. Cu tergiversări repetate şi întreţinerea unei stări de confuzie în ceea ce priveşte respectarea legii, Iohannis nu face altceva decât să demonstreze alegătorilor că nu este tocmai convins de propria sa nevinovăţie şi se teme de un verdict ce i-ar putea interzice să ocupe funcţii publice.

Share:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr