Istoria se repetă : Băsescu “ne-a ciuruit”, Iohannis „ne rupea” din primul tur

Cu un zâmbet sarcastic pe faţă, la prezidenţialele din 2009, Traian Băsescu ne-a spus, de lângă portiera maşinii şi în miez de noapte, cum “ne-a ciuruit” cu voturile obţinute la fiecare 12 secunde la Paris, dar şi în celelalte secţii din străinătate. Şi am simţit cu toţii ce a însemnat asta de-a lungul celui de-al doilea mandat prezidenţial. Cinci ani mai târziu, ca o ironie la fel de sarcastică, istoria se repetă, de data aceasta cu Klaus Iohannis, cel care încearcă să-i calce pe urme lui Traian Băsescu, însă nu doar ca strategie politică sau de campanie electorală, ci spunând pur şi simplu exact ceea ce simte.

“Vă daţi seama, dacă toţi românii ar fi votat, i-am fi rupt din primul tur!”, a transmis sigur pe el Iohannis, referindu-se la impactul deosebit pe care l-ar fi avut pentru voturile de dreapta, legea votului prin corespondenţă. Personal, nu cred că a fost una dintre gafele care l-au făcut cunoscut pe Iohannis, ci o reacţie naturală, ce nu are nimic de-a face cu rigoarea germană, aşa cum vom descoperi multe altele, dacă vom avea ocazia săptămâna viitoare să-l vedem pe candidatul ACL în dezbateri televizate. Vorbim practic despre una dintre diferenţele esenţiale între cei doi candidaţi intraţi în turul II. În timp ce Iohannis este gata să “ne rupă” pe toţi cei care nu suntem ai lui şi nu îl votăm, Ponta nu are nicio problemă să treacă peste acest tip de fanatism de campanie, tratând cu respect atât electoratul de stânga cât şi pe cel de dreapta.

Interesul pentru atragerea voturilor din diaspora cu o lege a votului prin corespondenţă îl aduce pe Klaus Iohannis la nivelul propagandei PDL din anul 2011, când ne amintim că ministrul afacerilor externe la vremea respectivă, Teodor Baconschi, promitea 1 milion de voturi din străinatate pentru PDL, dacă ar fi primit această lege ca instrument de lucru, după ce acelaşi Baconschi a făcut posibil votul la 12 secunde în 2009, la singura secţie de votare din Paris.

Ce se întâmplă după 5 ani: candidatul la prezidenţiale susţinut de PNL şi PDL îşi manifestă nostalgia după aceeşi lege care i-ar fi adus milionul de voturi. La Paris, nu mai avem doar o secţie, ci două, cu o capacitate dublă de vot faţă de 2009, însă nimeni nu mai poate vota la 12 secunde, ci la cel mult 10 minute, datorită măsurilor speciale luate împotriva votului multiplu.

În opinia mea, tocmai declaraţia pe proprie răspundere privind votul unic al fiecărui român care votează în străinătate, semnată, scanată şi introdusă în sistem deranjează foarte tare liderii dreptei din România, nu doar pentru că produce întârzieri, dar mai ales pentru că securizează votul. Cum însă nimeni nu se poate pronunţa pe faţă împotriva unei măsuri de securitate în plus, încă de astăzi, pe diferite canale, au apărut presiuni pentru desfiinţarea acestei declaraţii, pe motiv că ar întârzia procesul electoral. Dacă în zilele următoare aceste presiuni vor continua să se manifeste, deşi simultan au fost anunţate şi vor fi adoptate măsuri care să permită fiecărui român din străinătate să voteze în turul II, atunci vom avea cea mai bună probă, în două campanii prezidenţiale consecutive, că votul din diaspora este manipulat politic, şi nu de către actuala putere, ci de cei care au mai făcut-o o dată, în 2009.

Share:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr