Incompatibilitatea lui Iohannis, o problemă pentru România

Preşedintele ales, Klaus Iohannis, ar fi trebuit să îşi preia prerogativele prezidenţiale cu problema incompatibilităţii clarificată, în semn de respect faţă de alegătorii români, ca o dovadă privind seriozitatea asumării funcţiei. Nu s-a întâmplat asta, pentru că atât candidatul Iohannis, cât şi decidenţii din justiţie care i-au analizat dosarul, au tergiversat judecarea acestui caz, din motive ce au fost interpretate ca fiind electorale.

Acum însă, cu Iohannis preşedinte ales şi validat, întreaga situaţie capătă semnificaţii ce ţin de interesul naţional. Faptul că preşedintele României are probleme cu legea şi ar putea fi chemat la Înalta Curte pentru a da explicaţii privind incompatibilitatea sa, nu mai priveşte doar persoana privată Klaus Iohannis sau partidul care l-a sprijinit în alegeri, ci imaginea României în ansamblu.

Indiferent de sentinţă, este un minus la început de mandat şi o vulnerabilitate pentru România, aspecte pe care preşedintele ar trebui să le corecteze, cel puţin prin respectarea promisiunilor din campanie. “Primul lucru la care renunţ va fi imunitatea de preşedinte” a spus Klaus Iohannis, care a recunoscut că este dator un gest de moralitate şi de aceea va face “un pas de care vor fi toţi mulţumiţi”. Aşteptăm.

Share:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr