Vulnerabilizarea Parlamentului, cu sprijinul DNA

Recunosc şi susţin pe deplin dreptul opoziţiei de a se manifesta critic la adresa majorităţii parlamentare care menţine în funcţie Guvernul, ba chiar cred că vorbim despre o datorie în acest sens. Devine însă extem de important ca acţiunile opoziţiei să manifeste logică şi mai ales coerenţă, atunci când este lansată în spaţiul public intenţia de a depune moţiune de cenzură pentru schimbarea Guvernului, aşa cum a făcut noul Partid Naţional Liberal. Trecând peste lipsa voturilor necesare în Parlament pentru un astfel de demers, cu sinceritate vă spun, nu am auzit nici măcar o soluţie alternativă sau motive concrete care să justifice acest gest politic.

Există posibilitatea ca PNL-ul nou să încerce totuşi să îşi adjudece guvernarea, însă acest lucru se va putea concretiza numai prin schimbarea artimeticii parlamentare, la intervenţia DNA. Iar dacă analizăm evenimentele din ultimele săptămâni din această perspectivă, scenariul nu pare chiar imposibil. Însuşi preşedintele Iohannis, cel care a spus de mai multe ori că îşi vrea propriul guvern, a susţinut public ideea contestată de specialiştii din sistemul judiciar, că activitatea DNA ar fi echivalentă cu justiţia şi de aceea Parlamentul trebuie să susţină necondiţionat cererile procurorilor, oricare ar fi acestea.

În mod paradoxal însă, constatăm că nici preşedintele şi nici PNL-ul nou nu par a fi preocupaţi de echilibrul şi eficienţa pe care DNA ar trebui să le dovedească în prioritizarea dosarelor de corupţie. În timp ce sesizările Guvernului despre fraudele regimului Băsescu-Boc, cu prejudicii de sute de milioane de euro, zac în continuare în sertarele DNA, Laura Codruţa Kovesi se laudă în faţa Europei cu cea mai impresionantă colecţie de politicieni cu funcţii aruncaţi după gratii. Nimic despre recuperarea banilor, nimic despre trimiterea dosarelor în faţa instanţelor. În aceste condiţii, se pune întrebarea: ce este mai important pentru DNA şi implicit pentru cei care susţin această cruciadă a dosarelor lipsite practic de finalitate, recuperarea prejudiciilor sau “funcţiile” ţinute în arest preventiv ?

Share:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr