Despre pensiile speciale, decizii și anunțuri importante

După valul de comentarii de săptămâna trecută, cu privire la “hemoragia” generată de șefii și comandanții din Ministerul de Interne și MapN care se grăbesc să treacă în rezervă pentru a beneficia în continuare de pensii speciale, calculate “special”, implicit despre “iminenta lor reangajare tot în sistem sau chiar pe aceleași posturi”, avem anunțuri, măsuri și decizii concrete:  

1. Nicio pensie aflată în plată nu va scădea și nu se modifică vârsta de pensionare.

2. Ministrul Apărării a precizat că au fost acoperite toate funcţiile de comandă eliberate în urma trecerii în rezervă a mai multor generali, prin decrete prezidenţiale.

3. Ministrul de Interne a anunțat că din septembrie se va modifica legea care permite pensionarea la o vârstă sub 40 de ani, cu o pensie mare. Aceasta în condițiile în care, spune tot ministrul Dan, “pensionările din Ministerul de Interne, făcute recent, la vârste de 37-40 de ani, pe sume enorme, nu au fost posibile datorită Legii pensiilor militare, ci Statutului polițiștilor”. Din acest punct de vedere, poate că nu este deloc întâmplător faptul că în Ministerul de Interne se aflau, adunate de-a lungul anilor, șapte variante ale acestui Statut. Orice polițist va putea face acum, în mod direct, propuneri pentru îmbunătățirea statutului profesiei sale, demers pe care, personal, îl consider foarte bun, cu efecte ce se vor simți în scurt timp.

4. La rândul său, și ministrul Muncii a dat semnalul că trebuie să se încheie practica cumulării salariului de la stat cu pensia de la stat, în special în cazul pensiilor speciale. Asta nu însemnă, cu siguranță, că pensionarul nu se va mai putea reangaja în mediul privat….însă, în opinia mea, sensul unei decizii de acest fel este cu totul altul…

A fost lansată în spațiul public, ca un gest de la sine înțeles pentru anumiți privilegiați, ideea că șefii care pleacă cu pensii de mii de euro vor fi reangajați pe aceleași posturi, imediat după trecerea în rezervă, din motive de oportunitate. Am și spus la momentul respectiv, cred că este o practică absolut inacceptabilă. Nu contest că nu a existat până acum și nu spun că nu s-au folosit culoare legislative care au permis asta. Însă la un moment dat, oportunitatea” asta mai trebuie să se și oprească, iar justa măsură să îi ia locul. 

Ca urmare, ar fi foarte interesant de urmărit până pe 15 septembrie, dacă după toate aceste anunțuri și semnale, cererile de pensionare vor avea aceeași frecvență ca și până acum. Eu cred că nu ! 

Share:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr