Ce câștigăm și ce pierdem din “puciul de la Palatul Victoria”

Parlamentul a sancționat, prin adoptarea moțiunii de cenzură, nerespectarea unui elementar cod de bune practici în politică, atât de către Sorin Grindeanu, cât și de “vedetele“ din echipa sa. În politica românească, unde părea că totul este permis, conduita abuzivă primește astfel o reacție pe măsură, specifică unui precedent periculos.  În plus, pentru prima dată în România a fost amendată prin vot, la șase luni de la învestitură, lipsa de performanță a premierului demis, în ceea ce privește îndeplinirea obiectivelor din programul de guvernare. De acest nivel necesar de evaluare, le place sau nu, vor fi nevoite să țină cont toate guvernările viitoare, indiferent de culoarea politică.

Dacă încadrăm aceste semnale la categoria experiențelor asumate, înseamnă că putem lua în calcul un prim element – neîndeplinirea criteriilor de performanță guvernamentală, precum și tentativa de preluare ostilă a guvernării reprezintă standarde de neacceptat și sub care nu se mai poate coborî în România.

În același timp, criza politică a însemnat și pierderea unui timp prețios pentru noi toți. Din cauza întârzierilor marcate în mandatul lui Sorin Grindeanu, mai multe termene din programul de guvernare vor fi modificate, dar fără să fie vorba despre o anulare a proiectelor. Dincolo de dezbaterile politice, acest episod va trebui să implice o responsabilitate a celor vinovați, cel puțin la nivelul credibilității, pentru toate activitățile publice pe care aceștia și le vor asuma.

Criza politică a fost în mod esențial amplificată inclusiv prin aplicarea strategiei de manipulare prin dezinformare. S-a dovedit astfel că o serie de informații false vehiculate în această perioadă au avut ca scop doar ostilizarea publicului care și-a exprimat susținerea și interesul pentru unul sau altul dintre protagoniști, nu și pentru proiecte, acestea fiind trecute în plan secund.

Un exemplu de manipulare pe care l-am tot auzit în această perioadă este acela că președintele Klaus Iohannis nu va mai desemna un premier al coaliției majoritare și tocmai din acest motiv ar fi trebuit păstrată vechea echipă guvernamentală. Cu prilejul consultărilor de săptămâna viitoare, ne vom convinge cu toții că președintele nu are niciun interes să prelungească această criză și, din acest motiv, va desemna foarte repede viitorul prim-ministru. Inclusiv în declarațiile publice pe care le-a făcut, Klaus Iohannis nu a negat niciodată dreptul PSD-ALDE de a forma Guvernul, referindu-se doar la profilul persoanei ce urmează să fie nominalizată.

Cred că una dintre concluziile “puciului de la Palatul Victoria” este că românii așteaptă tot mai mult echilibru și normalitate și cât mai puțin scandal. Cine nu înțelege asta sau vrea să schimbe ordinea firească a lucrurilor prin tensiuni și conflicte nu va mai avea câștig de cauză. Se caută lideri politici “bolnavi de muncă” și capabili să adune echipe în jurul lor, iar asta n-are cum să fie decât de bun augur pentru România.

Share:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr