Cât mai numărăm în România victime ale justiției politice

România a ajuns la acel nivel de alarmă în care justiția politică nu mai trebuie să fie demonstrată, pentru că devine evidentă și de necontestat cu fiecare caz prezentat opiniei publice. Indiferent dacă ne sunt sau nu simpatici, i-am votat sau îi susținem, trebuie să recunoaștem și să acceptăm că Adrian Năstase, Dan Voiculescu, Liviu Dragnea, Victor Ponta, chiar și Elena Udrea (doar pentru o cauză), Ludovic Orban, Dan Radu Rușanu, dar și alții ca ei, au fost și sunt în continuare victimele unor dosare de poliție politică ce au avut ca scop limitarea influenței și scoaterea lor din spațiul public, prin blocarea accesului la funcțiile de responsabilitate pe care le-au ocupat sau ar fi putut să le ocupe.  

Despre modul în care fiecare și-a gestionat situația și statutul public, despre felul în care Năstase și Voiculescu au suportat pușcăria, deși sentințele lor de condamnare vorbesc explicit despre lipsa de probe, despre cum și-a găsit Dragnea dreptatea la CEDO, în condițiile în care justiția din România l-a împiedicat să devină premier, despre cum Ponta a demisionat pe facebook pentru că i-au făcut procurorii dosare, istoria și cu siguranță justiția europeană vor face dreptate. România pierde însă un reper cel puțin la fel de important ca nivelul de trai sau dezvoltarea economică, și anume garanția de echitate și echilibru pe care ar fi trebuit să le asigure o justiție sănătoasă.

De aceea, legile justiției, anunțate de actualul ministru al Justiției, se transformă deja într-o prioritate națională, pentru că încrederea în cei care împart dreptatea este la fel de importantă ca și banii din portofel. În opinia mea, finalul acestui an este singurul termen limită acceptabil, în condițiile în care specialiștii din sistem avertizează la modul profesional că justiția nu se poate reforma în mod real peste noapte. Însă percepția asupra acestei puteri intrate în derapaj este atât de acută și gravă, încât adoptarea unei legislații coerente în domeniu, care să includă obligatoriu și răspunderea magistraților, va influența automat chiar și reușita programului de guvernare, un fapt esențial pentru noi toți.

Share:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr