Atunci când nu se mai poate !

Președintele României, Klaus Iohannis (prin purtătorul de cuvânt): Președintele  apreciază că CSM, în calitate de garant al independenței justiției, a evaluat în detaliu și cu mult profesionalism propunerile ministrului Justiției înainte de a le respinge. Chiar dacă acest aviz este unul consultativ, Guvernul și Parlamentul nu au cum să ignore acest semnal clar venit din partea CSM.

 Altfel spus, ne transmite președintele, deși Guvernul și Parlamentul reprezintă voința cetățenilor, în realitate ei ar trebui de fapt să respecte deciziile procurorilor, pentru a menține actuala stare de lucruri din justiție, reclamată de profesioniștii din sistem ca fiind fără precedent de dezastruoasă.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, ne și explică de ce procurorii nu vor să se schimbe nimic: „Ţin să precizez şi am convingerea faptului că votul negativ exprimă şi dorinţa de conservare a actualelor privilegii pe care magistraţii le au. Să nu ne ascundem după adevăr. Să nu vorbim numai de dragul frazelor ritoase şi, sigur, la adresa demnităţii, care este respectabilă şi care desfăşoară o activitate utilă, necesară, dar legile justiţiei datând de 13 ani, din 2004, dinainte de a intra în Uniunea Europeană, au consolidat în timp prin multiplele modificări statutul magistratului, procuror sau judecător, dar nu numai statutul profesional, de independenţă, de exercitate a atribuţiilor, ci şi colateral, privilegiile pe care şi le-au adus.

Pe fondul unei scăderi vizibile, măsurate și de necontestat a încrederii în justiție, completată cu un procent semnificativ de peste 80 % dintre români care așteaptă modificări urgente la legile justiției, ce trebuie să includă automat și răspunderea magistraților, avem foarte clar conturate două tabere: președintele României, cel care alege să ignore vocea străzii, pentru a apăra interesele procurorilor, și ministrul Justiției, împreună cu majoritatea parlamentară, obligați să meargă mai departe cu orice risc în această schimbare necesară, dar radicală pentru societatea românească.

Vor fi proteste, aproape cu siguranță, pregătite încă de pe acum, chiar de la Cotroceni. Modelul adoptat, același #REZIST, combinat cu manipularea de tip OUG 13, ce s-a dovedit după câteva luni, legală și constituțională. Vor fi și provocări, cu scopul foarte bine definit de provocare a haosului, singurul argument care ar putea bloca schimbările în sistem.

De data asta însă, cred că reușita va fi în susținerea pe care mulțimea tăcută și indignată de acasă o va acorda acestui demers, dar și în rezistența la manipulare. Nu va fi nevoie de o ieșire în stradă, pentru că încrederea și acceptarea faptului că “așa nu se mai poate” se simte mai mult decât credeți și contează în mod determinant.

Share:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr