“Revoluție fiscală” pentru românii din România

“Revoluția fiscală” anunțată de PSD-ALDE, sub forma modificărilor la Codul Fiscal, va deveni realitate după ce mâine va fi adoptată în Guvern. Anunțul oficial a fost făcut, așa încât consider că ne aflăm în fața asumării politice a unui curent de schimbare, nu doar fiscal, ci mai ales de atitudine și stabilire a priorităților, de care țara chiar avea nevoie.

În ciuda controverselor ce au întotdeauna un substrat și o explicație, mesajul dezbaterilor legate de modificările la Codul Fiscal este acela că “prioritatea sunt românii din România, nu cei care vor să câștige de pe urma lor, mult, simplu și constant”.

Pentru că înainte de a asculta orice controverse, important este să știți concret care sunt modificările propuse la Codul Fiscal și să înțelegeți exact ce se întâmplă în aceste zile, puteți citi o sinteză accesând:

http://www.prefecturaprahova.ro/2017/files/docs/MODIFICARI_COD_FISCAL_PREFECTI_V2.pdf

Eu mă voi referi la câteva puncte, pe care le consider esențiale :

Pentru românii din România:

  • Impozitul pe venit scade de la 16% la 10%. Beneficiari: 4,8 milioane salariați.
  • Impozitul pentru pensiile mai mari de 2000 lei scade de la 16 % la 10%. Beneficiari: 250.000 pensionari.
  • Impozitul pe veniturile din activități independente, dobânzi, chirii, arendă, activități agricole, silvicultură și piscicultură scade de la 16 % la 10%.
  • Impozitul pe veniturile din premii și investiții (cu excepția dividendelor) scade de la 16% la 10%.
  • Contribuțiile sociale se transferă de la angajator la salariat, cu o reducere a valorii contribuțiilor totale aferente salariilor de la 39,25% la 37,25%, precum și a numărului acestora. Nu va fi vorba despre o creștere a costurilor salariale pentru niciuna dintre părți, ci doar de o rearanjare a cheltuielilor (exemple în linkul cu materialul extins pentru mai multe nivele de salariu).
  • Modificarea impozitării pentru firmele cu cifră de afaceri sub 1 milion euro, de la 16% impozit pe profit, la 1% impozit pe cifra de afaceri.

Pentru combaterea evaziunii fiscale, introducerea Directivei Europene 1164/2016 ce prevede:

  • Descurajarea finanțărilor în interiorul grupurilor multinaționale, la dobânzi exagerate, pentru evitarea taxelor în România.
  • Impozitarea activelor transferate în state în care se pierde dreptul de impunere.
  • Refuzarea acordării de către stat a beneficiilor fiscale obținute prin aranjamente abuzive între firme.
  • Împiedicarea evitării impozitelor din România prin devierea veniturilor către paradisuri fiscale.

Partea finală, care se referă la combaterea evaziunii fiscale printr-o măsură absolut normală, aceea de aplicare a unei directive europene aflată deja în vigoare în alte state membre, reprezintă în opinia mea, principalul motiv pentru care “Revoluția Fiscală” a generat apeluri disperate la proteste.

Altfel spus, decât să câștige românii mai bine, iar multinaționalele să nu își mai poată scoate profiturile din țară, mai bine chemăm oamenii în stradă, printr-o metodă în premieră pentru România, ce ar trebui poate să fie analizată și din punct de vedere legal: scoaterea angajaților multinaționalelor de la programul normal de lucru, cu scopul anunțat de a participa la proteste neautorizate.

 “Facem apel la marile companii din România să susțină acest protest și să le dea câteva ore libere prin rotație angajaților, pentru a veni alături de noi. Să nu se lase intimidate de teoriile conspirației și să înțeleagă că este ultima șansă de a lupta împotriva unei “Revoluții Fiscale” care le va pune în pericol business-ul”, au anunțat foarte clar organizatorii acestor proteste.

Share:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr