Președintele a fost servit

Imediat după respingerea revocării procurorului șef DNA de către președintele Klaus Iohannis, instituția iese public cu un dosar ținut la sertar 10 ani. Unul dintre cei vizați este Sebastian Vlădescu, fost ministru de Finanțe și prieten al lui Călin Popescu Tăriceanu. Nu intenționez să intru în detaliile dosarului, dacă este cu adevărat de anticorupție atunci să își urmeze drumul corect în justiție, fără niciun fel de problemă.

Interesant mi s-a părut faptul că prin acest dosar (conform informațiilor din spațiul public) se poate dovedi, după 10 ani, că Sebastian Vlădescu, prietenul lui Tăriceanu, a luat o șpagă de 1 milion de euro. Cum, rămâne de văzut….

Dacă această informație se va și concretiza în instanță, putem să spunem că avem de-a face cu o performanță în materie de anticorupție. Dar dacă nu, semnificația acestui dosar nu face decât să confirme unul din punctele consemnate de Tudorel Toader ca motive de revocare pentru procurorul șef DNA, și anume dosarele ținute la sertar și scoase la momentul oportun, pentru un interes politic.

De data aceasta, cel servit este chiar președintele României. Și asta pentru că firele dosarului nu se opresc la Sebastian Vlădescu, ci ar duce în final la Călin Popescu Tăriceanu, unul dintre contracandidații anunțați pentru Klaus Iohannis, în alegerile prezidențiale de anul viitor. Altfel spus, pregătirea președintelui pentru al doilea mandat ar include și dosare, sau amenințarea cu dosare, pentru adversarii săi. Desigur, prin instrumentul numit DNA.

După ce a respins cererea de revocare, președintele Iohannis se poate considera direct vizat și responsabil pentru orice suspiciune, abuz, dezvăluire care vizează activitatea Direcției Naționale Anticorupție.

Schimbând managemenul, el ar fi putut să repare credibilitatea instituției și să susțină instrumentarea dosarelor anticorupție, la nivelul la care există în prezent. A ales să igore însă această realitate, consolidând ideea că de fapt își pregătește propria poliție politică prin care să mai câștige un mandat. Un model cu care ne-am mai confruntat, finalizat dezastruos !

Acesta este doar o parte din cadrul în care, luni dimineață, ministrul Justiției merge la Palatul Victoria pentru a discuta cu premierul Viorica Dăncilă forma finală a sesizării ce va ajunge la Curtea Constituțională, cu privire la refuzul lui Klaus Iohannis de revocare din funcție a procurorului șef DNA. Documentul chiar se face, pentru că așa este corect! Cum am spus, în absența unui președinte realist și patriot, care doar profită de „oportunități politice”, în următorii doi ani țara va fi condusă cu sprijinul judecătorilor constituționali. O lecție pe care o avem de învățat, tocmai ca situațiile de acest fel să nu se mai repete !

Share:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr