Cum reușește premierul să domine orgoliul prezidențial

Construită dintr-un alt aluat față de premierii precedenți, Viorica Dăncilă este o nucă tare. Nu poate fi nici intimidată, nici șantajată, nici amenințată, nici impresionată. Este genul care atunci când are un obiectiv, și-l duce până la capăt, indiferent de perturbările care apar, învață capcanele din politica românească și, un aspect foarte important, își ascultă consilierii. Președintele Klaus Iohannis, dacă vrea să nu fie făcut de râs în continuare chiar la înălțimea funcției sale prezidențiale, ar face bine să se calmeze, să-și schimbe și tonul și strategia în relațiile pe care le va avea de-acum înainte cu Guvernul, pentru că de premierul Dăncilă nu va reuși să treacă.

În ciuda amenințărilor cu procurorii și dosarele penale, transmise pe diverse canale, Viorica Dăncilă va conduce Guvernul cel puțin până la alegerile parlamentare din 2020. Dacă însă până atunci va trebui să plece cineva, să nu se mire Klaus Iohannis că el ar putea fi vizat !

Cine crede că această realitate ține cumva de partizanat pentru una sau alta dintre părți greșește flagrant ! Pur și simplu așa se prezintă situația, recunoscută chiar și în mediile favorabile până acum, necondiționat, politicii prezidențiale.

O serie întreagă de analiști specializați în politică externă s-au pronunțat asupra gafei prezidențiale fără precedent, cea cu “înțelegerile secrete cu evreii”. Atât de puternic impact a avut, încât a rămas în dezbatere chiar dacă președintele și-a cerut scuze. Deși este prima dată când a făcut-o, problema este departe de a fi rezolvată, pentru că din modul în care s-au derulat evenimentele ulterior, scuzele prezidențiale au părut doar de complezență. O intervenție disperată, astfel încât președintele să scape de furtuna mediatică ce s-a pornit, atât în România, cât și în Israel.

Scuze nu înseamnă în niciun caz să acuzi premierul de secretomanie pentru faptul că a plecat într-o vizită de stat, la invitația omologului său israelian. În același timp, nu se poate vorbi despre scuze sincere, când ceri demisia aceluiași premier care doar a discutat despre mutarea ambasadei la Ierusalim și a convenit cu oficialii israelieni “o întâlnire la nivel de guvern, la care să participe oamenii de afaceri şi investitori israelieni, pentru a adânci legăturile dintre Israel şi România în domeniul comerţului, tehnologiei, investiţiilor cibernetice şi sănătăţii”.

În fața unei probleme de percepție ajunsă la un asemenea nivel, dar și a predispoziției pentru gafe, Klaus Iohannis are o singură soluție, să facă un pas înapoi. Din orgoliu, probabil că nu îl va face, dar asta îl va urmări până la sfârșitul mandatului. Și sincer, nu cred că se va mai simți chiar atât de confortabil !

Share:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr