Cum schimbă ministrul Justiției sistemul judiciar

A fost Kovesi procuror șef la DNA, nu mai este ! Și Horodniceanu a fost procuror șef DIICOT, nu mai este nici el !

În locul lui Augustin Lazăr, încă procuror general al României, aș fi mult mai atent la sistemul de management aplicat în această funcție, pentru că un control similar cu cel care s-a derulat la DNA a fost anunțat și pentru Parchetul General. Iar rezultatele încă nu s-au dat publicității.

Sunt elemente esențiale ale unei reforme necesare pentru sistemul judiciar din România, pe care ministrul Tudorel Toader și le-a asumat, așa cum niciun ministru nu a avut voința să o facă în ultimii 15-20 de ani. Și de ce să nu fim foarte corecți, precedenții titulari de portofoliu de la Ministerul Justiției poate nici nu au fost lăsați să acționeze în acest sens. Cert este că Tudorel Toader reușește, pas cu pas, să schimbe vârfurile sistemului care a încercat, de multe ori până acum, să preia conducerea României, în momente esențiale.

Pentru că joi vor avea loc interviurile în vederea desemnării noului procuror șef de la DNA, și mă aștept la o sarabandă de zvonuri și manipulări dacă nu va ieși cine vrea statul paralel, cred că sunt necesare câteva elemente de reper:

1. Este cea mai transparentă procedură de selecție cu patru candidați, organizată până acum.

2. Nu a fost semnalată nicio sesizare a vreunuia dintre cei patru, cu privire la probleme în privința selecției.

3. Este foarte corect faptul că ministrul nu a făcut nicio declarație care să atragă atenția asupra vreunui candidat, chiar dacă trecutul profesional al tuturor este amplu prezentat de media și poate fi judecat de oricine.

4. Cea mai importantă miză pentru noul procuror șef DNA, în opinia mea, este să fie capabil să redea credibilitatea instituției nu doar în interiorul sistemului, ci mai ales în ceea ce privește percepția în ochii opiniei publice. Atât ministrul Justiției, cât și întreaga comisie de examinare, poartă responsabilitatea alegerii unui procuror șef în măsură să atingă acest obiectiv.

5. De aceea, este abolut firesc să existe și posibilitatea respingerii tutoror celor patru candidaturi, cu reluarea procedurii. O soluție de acest fel nu va însemna decât calitate, atenție la detalii și în niciun caz un câștigător dinainte cunoscut.

Din punctul meu de vedere, întrebarea pe care le-aș pune-o tuturor ar fi dacă există poliție politică în România, implicit cum vor face să dispară acest fenomen. Asta pentru că prima calitate a procurorului șef DNA este să spună adevărul, indiferent de situație.

Share:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr